Σάββατο 29 Μαρτίου 2008

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ή Πώς το κράτος μοιράζει τα λεφτά των πολιτών στους τοπικούς εκδότες.


Για να εκδοθεί από κάποια Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση μια Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για κάποια βιοτεχνία ή εργαστήριο, σύμφωνα με το νόμο, πρέπει το Νομαρχιακό Συμβούλιο να φροντίσει για τη δημοσίευση στον τύπο σχετικής ανακοίνωσης. Μέχρι τώρα στο νομό Λάρισας ο πολίτης είχε τη δυνατότητα, αφού πάρει από το Νομαρχιακό Συμβούλιο το κείμενο της δημοσίευσης, να επιλέξει κάποια από τις 4 τοπικές εφημερίδες: Την μεγάλης κυκλοφορίας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ με κόστος δημοσίευσης 80 ευρώ, τον ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΚΗΡΥΚΑ με 50 ευρώ, τον δωρεάν διανεμόμενο ΚΟΣΜΟ με 36 ευρώ και τη ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΗΧΩ με ανάλογο κόστος. Το αντίτιμο σημειωτέον, σε αντίθεση με άλλες νομαρχίες, το πλήρωνε ο ίδιος ο πολίτης. Δεν χρειάζεται και πολύ μυαλό για να κατάλάβει κανείς που πήγαιναν όλοι για τη δημοσίευση, μια και η αναγνωσιμότητα της εφημερίδας ήταν αδιάφορη, απλά έπρεπε να γίνει κάπου η δημοσίευση για να εκπληρωθεί η προυπόθεση του νόμου.
Τώρα όμως, το ίδιο το Νομαρχιακό Συμβούλιο στέλνει με e-mail το κείμενο για δημοσίευση εκ περιτροπής στις 4 εφημερίδες και υποχρεούται μετά ο πολίτης να περάσει από την συγκεκριμένη εφημερίδα για να τα ακουμπήσει, με ταρίφα 70 - 75 ευρώ σε όλες τις εφημερίδες! Πρέπει να είναι η μόνη περίπτωση παγκοσμίως, που το ίδιο το κράτος, σε συνεννόηση προφανώς με τις εφημερίδες, παρεμβαίνει και καταλύει τον ελεύθερο ανταγωνισμό, υποχρεώνοντας τον πολίτη να πληρώνει πλέον το λιγότερο 70 ευρώ για κάτι που μέχρι τώρα μπορούσε να αποκτήσει με 36 ευρώ. Δηλαδή καρτέλ με την ενεργό συμμετοχή και του κράτους!! Και φυσικά τα επιπλέον χρήματα καταλήγουν στις τσέπες των τοπικών εκδοτών. Εγκειται στον καθένα να υποθέσει τους λόγους που πριμοδοτούνται οι εκδότες, με χρήματα κατευθείαν από τις τσέπες των πολιτών.
Τι έχουν να πουν γι αυτά ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου κ. Βασ. Παραφέστας και ο νομάρχης κ. Λουκάς Κατσαρός; Πόσοι νόμοι παραβιάζονται, μπορεί να μας πει κανείς;

Δεν υπάρχουν σχόλια: